Mersteelovi delavci in ostali upniki še prijavljajo terjatve

Naklo/Bled, 6. decembra - V postopku prisilne poravnave Mersteela je danes zadnji rok za prijavo terjatev. Svoje terjatve vlagajo tudi bivši zaposleni, ki so zaradi zakonskih nejasnosti ostali brez odpravnin. Zaenkrat velja, da bodo delavci obravnavani kot ostali navadni upniki. To pomeni, da bodo poplačani 30-odstotno v štirih letih in pol po potrditvi prisilne poravnave.

Delavci v želji polnega poplačila prijavljajo odpravnine kot prednostne terjatve, vendar po pojasnilih upraviteljice prisilne poravnave Katarine Benedik to ni potrebno. Sama bo tako ali tako v prihodnjem mesecu dni preverila vse terjatve in jih ločila po vsebini.

Sporni člen insolvenčnega zakona, ki obravnava odpravnine delavcev v prisilni poravnavi kot navadne terjatve, preučuje tudi pravosodno ministrstvo. Priprava njegovega nezavezujočega mnenja je v zadnji fazi, je danes povedal pravosodni minister Aleš Zalar, ki upa, da bo mnenje zadostovalo za razrešitev vprašanja tudi v primeru Merkurja in da sprememba zakona ne bo potrebna.

tzu/fz
© STA, 2010