V Egiptu poteka drugi krog volitev

Kairo, 5. decembra - V Egiptu danes poteka drugi krog parlamentarnih volitev, na katerem bo vladajoča stranka dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka potrdila svojo popolno zmago in si zagotovila praktično vse poslanske sedeže. Največje opozicijsko gibanje v državi, prepovedana Muslimanska bratovščina, ter manjša opozicijska sekularna stranka Vafd namreč današnje volitve bojkotirata.

V prvem krogu je vladajoča Narodna demokratska stranka zasedla 209 od 221 poslanskih sedežev, kolikor jih je bilo razdeljenih. Prepovedana Muslimanska bratovščina, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2005 zasedla približno petino poslanskih sedežev, v prvem krogu ni dosegla nobenega mandata, poleg tega pa se je v drugi krog prebila le peščica njenih kandidatov.

Bojkot volitev je za Egipt nenavaden, saj je opozicija v minulih desetletjih vztrajno sodelovala na volitvah, pa čeprav so jih vedno zaznamovale množične prevare. A tokrat se je volilnim prevaram pridružila še neobičajno močna represija, verjetno v luči pomembnejših predsedniških volitev prihodnje leto.

jav/aju
© STA, 2010