Španski zračni prostor znova odprt

Madrid, 4. decembra - Španska vlada je sporočila, da je zračni prostor nad državo znova v celoti odprt, potem ko so se kontrolorji letenja, ki so včeraj začeli nenapovedano stavko, večinoma vrnili na delo. Po navedbah letaliških oblasti bodo letala znova poletela okoli 19. ure.

Kontrolorji so se začeli vračati na delovna mesta, potem ko je vlada razglasila izredne razmere. Kot je pojasnil namestnik premiera in notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, to pomeni, da se morajo kontrolorji vrniti na delo, če to zavrnejo, pa jim grozi pregon v skladu z vojaškim kazenskim zakonikom. Španska vlada je ta ukrep sprejela prvič po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975.

Kontrolorji letenja so nenapovedano stavko začeli v petek, ko jih je približno 70 odstotkov zapustilo svoje delovno mesto ali pa niso prišli v službo brez prehodnega obvestila. Številni so klicali in sporočili, da so zboleli ali pa da niso sposobni za delo. Kontrolorji so protestirali proti spremembam delovnega časa, ki jih je sprejela vlada.

jk/jk
© STA, 2010