Sarkozy na obisku v Indiji

New Delhi, 4. decembra - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes začel štiridnevni obisk v Indiji, med katerim želi okrepiti sodelovanje z azijsko silo na področju jedrske energije, obrambe in vesolja. Njegova prva postaja je središče informacijske tehnologije Bangalore.

Belgija.
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy.
Foto: EPA/STA
Arhiv EPA/STA

ZDA.
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sarkozyja na obisku spremlja številčna delegacija ministrov in gospodarstvenikov pa tudi razvpita soproga Carla Bruni Sarkozy. V Bangaloreju je imel na programu ogled satelitskega centra Indijske vesoljske raziskovalne organizacije, kjer bo nagovoril znanstvenike, poslovneže in študente.

V govoru je Sarkozy poudaril, da si Indija zasluži dolgo želen stalni sedež v Varnostnem svetu ZN. Dodal je, da prebivalstvo Indije predstavlja šestino človeštva, zato je prav, da sodeluje v najpomembnejših svetovnih razpravah.

Francoski predsednik se bo z indijskim premierom Manmohanom Singhom srečal v ponedeljek v New Delhiju, danes pa bo odpotoval v Agro, kjer si bosta s soprogo ogledala sloviti Tadž Mahal. Štiridnevni obisk bo zaključil v indijski finančni prestolnici Mumbai, kjer bo nagovoril udeležence poslovne konference.

jk/kr/jes/jk
© STA, 2010