Ameriška vojska v Iraku poskuša preprečiti dostop do dokumentov WikiLeaksa

Bagdad, 4. decembra - Ameriška vojska v Iraku poskuša vojakom preprečiti ogled dokumentov, ki jih je razkrila spletna stran WiliLeaks, in jih opozarja, da bi s tem lahko kršili zakon.

Obvestilo, objavljeno v petek na računalniškem omrežju ameriške vojske, vojake, preden vstopijo na novičarske in druge spletne strani, opozori, da ne smejo gledati, naložiti ali posredovati tajnih dokumentov, ki jih je objavil WikiLeaks.

Tiskovna predstavnica vojske Kelli Lane je sicer izjavila, da vojska ne blokira nobene spletne strani, je pa objavila opozorilo, ker gre za tajne dokumente, do katerih je preprost dostop.

Laneova je zatrdila, da obvestilo služi le kot opozorilo in pripadnikom oboroženih sil ne prepoveduje ogleda novičarskih spletnih strani. Tiskovna predstavnica sicer ni povedala, na katere spletne strani se nanaša opozorilo.

Spletna stran WikiLeaks je v minulih dneh začela objavljati prve od približno 250.000 ameriških diplomatskih depeš, kar je povzročilo veliko razburjenje v mednarodni skupnosti, saj dokumenti razkrivajo delovanje ameriške diplomacijo.

jk/jes/jk
© STA, 2010