Pahor skupaj z Gasparijem na delovnem obisku v Estoniji

Ljubljana/Tallinn, 6. decembra - Premier Borut Pahor se bo danes skupaj z ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem mudil na delovnem obisku v Estoniji. Kot so sporočili iz kabineta premiera, je namen obiska predvsem nadaljnja poglobitev dvostranskih odnosov in političnega dialoga med državama ter izmenjava stališč glede izhodne strategije iz gospodarske krize.

Ljubljana.
Predsednik vlade Borut Pahor ter minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik vlade Borut Pahor ter minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V središču pozornosti bodo tako ukrepi, ki sta jih obe državi sprejeli in jih še načrtujeta za izhod iz gospodarske krize. Kot so zapisali v Pahorjevem kabinetu, je Estonija za izhod iz gospodarske krize sprejela vrsto sistemskih rešitev in ukrepov. Za Slovenijo so zanimivi ukrepi, ki jih je Estonija sprejela za večjo učinkovitost in racionalizacijo delovanja posameznih ministrstev.

Estonija bo 1. januarja 2011 kot prva baltska država prevzela evro, vendar domača javnost temu po zadnjih anketah sodeč ni preveč naklonjena. Estonija je po razpadu nekdanje Sovjetske zveze beležila hitro gospodarsko rast, zaradi katere si je prislužila oznako "tigra", nato pa je njeno gospodarstvo leta 2008 in lani zabeležilo enega največjih padcev v EU.

jav/aju
© STA, 2010