Anketa Večera: Predreferendumska ravnodušnost in predupokojenska odločnost

Maribor, 3. decembra - Večerova javnomnenjska anketa je pokazala, da novi zakon o Radioteleviziji Slovenija podpira samo 11 odstotkov vprašanih, proti pa bi jih glasovalo slabih 15 odstotkov. Medtem ko se druga četrtina anketiranih še ni odločila, kako bo glasovala na referendumu, je tretja četrtina napovedala, da se referenduma ne bo udeležila. Ostali pa nič ne vedo o zakonu oz. o referendumu.

Ravnodušnost po navedbah Večera izpuhti, ko ljudi vprašate, ali so pripravljeni delati dalj časa za višje pokojnine. Neopredeljenih je samo 16 odstotkov vprašanih, 22 odstotkov jih je izrazilo pripravljenost za delo, dobrih 60 odstotkov pa za višjo pokojnino ni pripravljenih delati dalj časa.

SDS, ki mu javnomnenjska podpora raste že od poletja, je še vedno na prvem mestu z 18,5 odstotka podpore. Z drugega mesta je SD izrinil DeSUS, ki bi ga to nedeljo podprlo skoraj 10 odstotkov vprašanih. SD ima samo še slabih osem odstotkov podpore. Sledijo SNS, LDS, SLS in Zares. Dobra polovica vprašanih je še vedno neopredeljena.

apo/ako
© STA, 2010