Seul Pjongjangu zagrozil z letalskimi napadi

Seul, 3. decembra - Južna Koreja bo v primeru novega napada Severne Koreje odgovorila z letalskimi napadi in "odločno kaznovala napadalca, dokler ne bo vir sovražnosti uničen", je danes v parlamentu v Seulu izjavil novi južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin.

Južna Koreja, Seul.
Južna Koreja bo v primeru novega napada Severne Koreje odgovorila z letalskimi napadi in "odločno kaznovala napadalca, dokler ne bo vir sovražnosti uničen", je danes v parlamentu v Seulu izjavil novi južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kim je na položaju nasledil dosedanjega ministra Kim Tae Younga, ki je minuli teden odstopil zaradi kritik na račun mlačnega in prepoznega odziva južnokorejske vojske na napad Pjongjanga 23. novembra, ki je zahteval štiri smrtne žrtve.

Severna Koreja je sicer danes namestila dodatne raketomete, s katerimi bi lahko dosegla Seul. Ta leži le kakih 40 kilometrov od meje s Severno Korejo.

Ob napetostih na Korejskem polotoku, ki so ene najhujših po korejski vojni med letoma 1950 in 1953, so danes ZDA in Japonska začele doslej največje vojaške vaje. Pri vajah z vojaškimi opazovalci prvič sodeluje tudi Južna Koreja.

aju/mlj
© STA, 2010