EU za krepitev varnosti tovora in pošiljk iz tretjih držav

Bruselj, 2. decembra - Notranji in prometni ministri Evropske unije so danes v Bruslju v odziv na nedavne teroristične grožnje v obliki eksplozivnih pošiljk iz Jemna podprli evropski akcijski načrt za krepitev nadzora nad tovorom in pošiljkami iz tretjih držav, izboljšanje izmenjav informacij ter okrepitev skupnega mednarodnega delovanja.

Minister za promet Patrick Vlačič je povedal, da so se seznanili z akcijskim načrtom ter ga ocenili kot pozitivnega, obenem pa so Evropsko komisijo pozvali, naj začne čim prej izvajati ta načrt.

Slovenija je po ministrovih besedah "v specifičnem položaju, saj nima direktnih povezav s državami, ki so ta trenutek predstavljale največjo grožnjo". Minister tako zaradi današnjih odločitev za zdaj ne pričakuje bistvenih sprememb v Sloveniji.

Države članice si bodo po njegovih besedah še naprej prizadevale za tesno sodelovanje in izmenjavo informacij na prometnem, policijskem in carinskem območju ter pri nudenju pomoči tretjim državam na področju odkrivanja nevarnih naprav.

pm/vr
© STA, 2010