Dosežen dogovor za lažje čezmejno kaznovanje cestnih prekrškov

Bruselj, 2. decembra - Prometni ministri Evropske unije so danes v Bruslju dosegli dogovor, ki bo omogočil lažje čezmejno izvrševanje kazni za nekatere cestne prekrške, na primer za prehitro vožnjo ali vožnjo pod vplivom alkohola.

Slovenski minister Patrick Vlačič pričakuje, da bo to povečalo cestno varnost ter zagotovilo enako obravnavo domačih in tujih prekrškarjev.

Če npr. prehitrega slovenskega voznika ujame kamera v Belgiji, je po sedanjih pravilih težko, če ne nemogoče, preveriti registracijo avtomobila. Nova pravila, o katerih so se danes dogovorili ministri, naj bi rešila ta problem.

Gre za dogovor o izmenjavi podatkov o registracijah vozil med državo, kjer je prekršek storjen, in državo, v kateri je vozilo registrirano.

Nova pravila veljajo samo za finančne kazni in za najbolj smrtonosne cestne prekrške, ki terjajo 75 odstotkov življenj na evropskih cestah. To so štirje "veliki ubijalci": prehitra vožnja, neupoštevanje rdeče luči, neuporaba varnostnega pasu in vožnja pod vplivom alkohola.

pm/miv
© STA, 2010