V Ljubljani in Mariboru danes slavnostni prižig praznične okrasitve

Ljubljana/Maribor, 3. decembra - V Ljubljani in Mariboru bodo danes ob 17. uri prižgali svetlobno okrasitev, kar bo tudi uvod v praznično decembrsko dogajanje. Prižig bosta z nagovorom zbranim pospremila tamkajšnja župana Zoran Janković in Franc Kangler, v obeh mestih pa se danes začenja tudi Miklavžev sejem.

Ljubljana.
Praznična okrasitev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Praznična okrasitev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Praznična okrasitev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na ljubljanskem Prešernovem trgu bo tradicionalna kulturna prireditev Ljudje, prižgimo luč. Posvečena bo pesniku Francetu Prešernu, ki se je rodil na današnji dan, in humoristu Franu Milčinskemu - Ježku. Prestolnico bo tudi letos krasila osvetlitev z naslovom Rojstvo oblik, umetnika Zmaga Modica, ki jo je nekoliko dopolnil. Skupno bo v mestu več kot 40 kilometrov luči, ljubljanska občina pa bo zanje namenila do 200.000 evrov.

V Mariboru bo prireditev s prižigom lučk na Trgu generala Maistra, pri čemer bodo nadaljevali lani začeto zgodbo Vilin klobčič, ki temelji na pohorski bajki.

Praznično dogajanje se te dni začenja tudi drugod. V Kranju so lučke prižgali že v četrtek, v Kopru, Celju in Novem mestu pa bodo to storili v nedeljo.

spc/ase/miv
© STA, 2010