ECB obrestno mero ohranja pri odstotku

Frankfurt, 2. decembra - Svet Evropske centralne banke danes v skladu s pričakovanji znova ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki že od maja lani, torej že osemnajsti mesec zapored, vztraja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Nemčija.
Stavba Evropske centralne banke (ECB).
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je danes znova ugotovil, da obrestna mera ostaja primerna, kar je znak tega, da se obrestne mere še lep čas ne bodo spreminjale.

Trichet je zatrdil še, da bo banka nadaljevala s programom odkupa državnih obveznic, v okviru katerega je od maja kupila že za 67 milijard evrov državnih obveznic.

Dejal, da se ta krizni program, s katerim želijo v Frankfurtu pomagati državam z evrom v težavah pri refinanciranju nadaljuje, ni pa želel razkriti ničesar o njegovi končni višini. Ta tako ostaja skrivnost.

Trichet je napovedal tudi, da bo ECB dokler bo potrebno oz. vsaj do 12. aprila 2011 nadaljevala z zagotavljanjem likvidnosti bankam v neomejenem obsegu in po fiksni obrestni meri.

Trichet je danes sicer ugotovil, da dinamika gospodarskega okrevanja v območju evra ostaja pozitivna, vendar pa je raven negotovosti povišana.

jes/mke/mke
© STA, 2010