Za Milosavljevića novi zakon o RTV Slovenija nujen, Laha moti način nastanka zakona

Ljubljana, 2. decembra - Novi zakon o RTVS, ki bo 12. decembra na referendumski preizkušnji, po mnenju docenta na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Marka Milosavljevića zagotavlja stabilno financiranje, ponuja vzvode za depolitizacijo in omogoča tehnološki razvoj medija. Sprememba RTV Slovenija kot organizacijske celote je po njegovem nujna.

Ljubljana, KUD France Prešeren.
Profesor na katedri za novinarstvo na FDV Marko Milosavljevič.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Peter Lah s Fakultete za medije v Ljubljani ocenjuje, da novi zakon kot tak ni slab. Moti pa ga način, kako je do zakona prišlo. Kot poudarja, ministrstvo za kulturo ni dokazalo, kaj je v sedanjem zakonu oz. sedanji organizaciji RTVS slabega in kako bodo spremembe statusa in upravljanja zavoda izboljšale položaj medija.

Za zakon o RTV Slovenija, ki ga je sprejela prejšnja vlada, Lah pravi, da je izboljšal predvsem poslovanja zavoda. Milosavljević meni nasprotno.

Glede očitka novemu zakonu, da bo povzročil komercializacijo javne RTV, Milosavljević pravi, da ne vidi, kje bi še bil potencial za komercializacijo. Če zakon pade na referendumu, se bo po Milosavljevićevem mnenju podaljšalo obdobje nejasnosti.

ago/apo/miv
© STA, 2010