ZSSS pred sejo DZ še enkrat opozarja na neustrezne rešitve pokojninske reforme

Ljubljana, 2. decembra - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so pred današnjo drugo obravnavo pokojninske reforme na izredni seji državnega zbora znova opozorili, da vlada predlaga take pogoje za upokojitev s polno pokojnino, ki jih bo večina težko dosegla. Zato bo po njihovem tudi deležna nizkih izhodiščnih pokojnin.

Ljubljana.
Izvršni sekretar ZSSS za pravno področje Andrej Zorko.
Foto: Tina Kosec/STA

Opozorili so, da vlada njihove predloge ignorira. Več poudarka bi po njihovem mnenju morali dati tistim dejavnikom, ki zagotavljajo priliv sredstev v pokojninsko blagajno, pa tudi ustvarjanju pogojev, da bi ljudje lahko delali dlje.

Kot je dejal izvršni sekretar ZSSS za pravno področje Andrej Zorko, imajo poslanke in poslanci priložnost, da z zavrnitvijo predloga dajo poudarek socialnemu dialogu in pokažejo, da sprejemanje reforme po hitrih postopkih, brez konsenza socialnih partnerjev, ni prava pot.

Če bodo predlog sprejeli, pa nameravajo po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča izkoristiti možnost predlaganja veta v državnem svetu. Če pa bo zakon obveljal, bodo zahtevali, da se preveri na referendumu.

tz/miv
© STA, 2010