EU se bo poskušala dogovoriti za lažje čezmejno kaznovanje cestnih prekrškov

Bruselj, 2. decembra - Prometni ministri Evropske unije, med njimi slovenski minister Patrick Vlačič, bodo danes v Bruslju poskušali doseči dogovor o lažjem čezmejnem kaznovanju štirih najhujših cestnih prekrškov, ki povzročijo kar 75 odstotkov smrti na evropskih cestah. Ti "veliki ubijalci" so prehitra vožnja, neupoštevanje rdeče luči, neuporaba varnostnega pasu in vožnja pod vplivom alkohola.

Belgija, Bruselj.
Evropski komisar za promet Siim Kallas.
Foto: Thierry Monasse/STA

Poleg tega bodo ministri poskušali doseči tudi dogovor o lažjem čezmejnem kaznovanju vožnje pod vplivom droge, neupoštevanja nošnje varnostne čelade in nezakonite uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ne pa tudi za neplačevanje parkirnine, saj so pravila osredotočena na življenjsko nevarne prekrške.

Nova pravila bodo v praksi delovala tako, da bodo državam članicam z vzpostavitvijo elektronske mreže za izmenjavo podatkov omogočila vzajemno dostopanje do podatkov o registracijah vozil. To bo zagotovilo izmenjavo podatkov med državo, kjer je bil prekršek storjen, in državo, v kateri je vozilo registrirano.

pm/db
© STA, 2010