SDS in SNS za izredno sejo državnega zbora o stanju v sodstvu

Ljubljana, 1. decembra - Sodstvo ne deluje oz. deluje izjemno slabo, je v zvezi z zahtevo poslancev SDS in SNS po sklicu izredne seje državnega zbora o problematiki sodstva poudaril Vinko Gorenak iz SDS. Kot pravi, zgolj interpelacija ministra Aleša Zalarja ne bi bila dovolj, saj so težave slovenskega sodstva širše. Predlagatelji seje predlagajo sprejem ustreznih ustavnih sprememb.

Med drugim predlagajo ugotovitveni sklep, da sodna veja oblasti ni dovolj učinkovita pri pregonu najhujših oblik gospodarskega kriminala in korupcije. Prav tako naj DZ naloži ustavni komisiji, naj v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki takoj prične s postopki ustreznih ustavnih sprememb, ki bodo doprinesle k ureditvi stanja.

Poslanec LDS Anton Anderlič je v izjavi za medije ocenil, da bi bila parlamentarna razprava dobrodošla, vendar se mora nanašati na konkretne zadeve. V LDS očitke na račun ministra in sodstva sicer razumejo kot posplošeno kritiko. Anderlič v zahtevi za izredno sejo DZ vidi pripravo na vložitev interpelacije zoper Zalarjevo delo.

miv/spc/apo
© STA, 2010