Delo Morsa v zadnjih dveh letih zaznamovalo zmanjševanje obrambnega proračuna

Ljubljana, 1. decembra - Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je na novinarski konferenci ocenila, da je ministrstvu za obrambo v zadnjih dveh letih uspelo doseči večino zastavljenih ciljev, čeprav se sredstva, namenjena obrambi, zmanjšujejo. Ministrstvu je tako uspelo sprejeti nekaj pomembnih resolucij in zakonskih sprememb, uspešno pa je bilo tudi na področju vojaškega povezovanja s sosedami in državami Zahodnega Balkana.

Ministrica je zadovoljna tudi z racionalizacijo, ki jo izvaja ministrstvo, saj jim je uspelo ukiniti vseh 12 uradov ministrstva in zmanjšati število vodstvenih položajev z 232 na 150. Zmanjšalo se je tudi število civilistov v upravi, in sicer z 1378 na 1262.

Je pa zmanjševanje sredstev po besedah državnega sekretarja Uroša Kreka na drugi strani negativno vplivalo na opremljenost vojske, saj so prisiljeni prestavljati že načrtovane nakupe in investicije.

Po podatkih načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja ima sicer Slovenska vojska trenutno 7600 pripadnikov stalne sestave in 1700 pripadnikov pogodbene rezerve.

ako/pa
© STA, 2010