Lukšič zadovoljen z delovanjem glasbenih šol

Ljubljana, 1. decembra - Glasbene šole predstavljajo segment slovenskega šolstva, ki ima tradicijo, je dobro organiziran in daje odlične rezultate, je na današnji novinarski konferenci poudaril šolski minister Igor Lukšič. Skoraj 15-odstotna vključenost šoloobveznih otrok v programe glasbenih šol pa po njegovem pomeni neverjetno število, saj takšne mreže javnih glasbenih šol ne poznajo nikjer po svetu.

Ljubljana.
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V tekočem šolskem letu po podatkih ministrstva pri nas deluje 54 javnih ter 11 zasebnih glasbenih šol. Vanje je skupno vpisanih 25.665 učencev. Glasbeno izobraževanje v okviru programa umetniške gimnazije izvajajo na petih srednjih šolah, Ljubljana in Maribor pa premoreta še konservatorija za glasbo in balet.

Predsednik Zveze slovenskih glasbenih šol Anton Sevnik je izpostavil izjemen razvoj glasbenega šolstva v zadnjih dveh desetletjih. Kot je dodal, je pritisk za vpis v glasbene šole vedno večji, vendar jim je ministrstvo do določene mere prisluhnilo in dopustilo širjenje programa oz. oddelkov. To pa je po njegovem unikum v teh kriznih časih.

miv/pa
© STA, 2010