V Združenju novinarjev in publicistov upajo, da bodo volivci na referendumu zakon o RTVS zavrnili

Ljubljana, 1. decembra - Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar ter Vinko Vasle iz združenja sta na novinarski konferenci predstavila 12 po njunem mnenju neresničnih trditev ministrice za kulturo Majde Širca in koalicijskih poslancev o novem zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Ljubljana.
Vinko Vasle iz Združenja novinarjev in publicistov (ZNP).
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ni res, da je novi zakon o RTVS nastajal profesionalno, da je bil usklajen z notranjo javnostjo RTVS in da bo zagotavljal programsko avtonomijo, je poudaril Vasle. V zakonu po njegovih besedah ni nobenega jamstva, da bodo zaposleni na RTVS ohranili že pridobljene pravice, ob tem pa bodo nekatere tudi izgubili.

Prav tako ni zagotovila, da se bo preprečilo vmešavanje dnevne politične volje v samoupravljanje zavoda, pravi Vasle. RTVS se po njegovem mnenju s posebno statusno obliko spreminja v profitno organizacijo.

Kršinar je ob tem izrazil upanje, da bodo volivci glasovali proti zares političnemu zakonu, proti ultra dobičkom nove uprave RTVS, proti oranžnemu cunamiju na medijih in čistkam med novinarji javne RTVS.

spc/pa
© STA, 2010