Anketa Dela: Plače zamrzniti, pokojnin pa ne

Ljubljana, 22. novembra - Današnja anketa Dela je pokazala, da bi dobrih 53 odstotkov vprašanih podprlo izredne volitve, skorja 42 odstotkov pa bi jim nasprotovalo. Večina, 57 odstotkov, jih meni, da bi vlada morala vztrajati pri zamrznitvi plač v javnem sektorju, dve tretjini pa, da ne bi smela vztrajati pri zamrznitvi pokojnin. Referendum o malem delu pa se ne zdi potreben dobri polovici vprašanih.

Da bi najboljšo alternativo sedanji koaliciji predstavljala opozicijska SDS, meni skoraj 42 odstotkov vprašanih. Pol manj vprašanih meni, da bi jo predstavljal SLS, dobrih pet odstotkov pa, da bi jo predstavljal SNS.

Skoraj polovica vprašanih meni, da je bila opozicija v zadnjih dveh letih destruktivna. Da je bila konstruktivna, pa meni skoraj 36 odstotkov vprašanih. 58 odstotkov vprašanih sicer meni, da je vloga opozicije, da kritizira vlado.

Več kot 38 odstotkov vprašanih delo opozicije v zadnjih dveh letih ocenjuje z oceno srednje. Da je slabo opravila svoje delo, meni dobrih 30 odstotkov vprašanih, da ga je opravila zelo slabo pa dobrih 12 odstotkov.

ako/apo
© STA, 2010