Ocena škode po poplavah po 13. novembru

Ljubljana, 8. novembra - Uprava za zaščito in reševanje še nima končne ocene škode po septembrskih poplavah, ki so prizadele velik del države. Do 13. novembra morajo svoje delo opraviti regijske komisije, ki čakajo podatke občinskih komisij, nato se bo sestala državna komisija.

Uprava bo oceno posredovala vladi, ki bo nato okoljskemu ministrstvu naložila pripravo sanacijskega programa. Vlada ima za sanacijo škode po poplavah v državnem proračunu rezerviranih 18 milijonov evrov.

Minulo soboto pa se je iztekel rok za prijavo škode, nastale v podjetjih. Ministrstvo za gospodarstvo ima trenutno podatke o prijavah do vključno petka, po katerih je 117 gospodarskih subjektov iz 33 občin prijavilo za skupno okoli 20,4 milijona evrov škode. Ko bo imelo končne podatke, bo ministrstvo pripravilo program odprave posledic škode v gospodarstvu, po katerem bo država nudila pomoč za zneske nad 200.000 evrov.

Za državno pomoč po načelu de minimis, do 200.000 evrov na posamezno podjetje, pa se je do minule srede Slovenskemu podjetniškemu skladu prijavilo 106 podjetij. Prek sklada bodo razdelili okoli 5,62 milijona evrov, po zagotovilih ministrstva pa bo izplačana v decembru.

jb/kk
© STA, 2010