Rok za zbiranje podatkov o škodi po poplavah naj bi ponekod podaljšali

Ljubljana, 19. oktobra - Jutri poteče rok, do katerega naj bi v 126 občinah, ki so jih prizadele septembrske poplave, zbrali podatke o škodi in jih poslali območnim centrom, ti pa na upravo za zaščito in reševanje. Vsem občinam pa to ne bo uspelo, zato nekatere predlagajo podaljšanje roka, je za STA pojasnil Bojan Kuntarič z uprave za zaščito in reševanje.

Razlogi za to so po navedbah Kuntariča različni, od zapletenosti postopkov ugotavljanja in preverjanja škode ter velikega obsega dela pa do premajhnega števila usposobljenih ljudi, ki jih imajo na voljo občinske komisije.

Do jutrišnjega roka naj bi sicer občinske komisije ocenile škodo ter podatke vnesle v spletno aplikacijo AJDA. Podatke naj bi nato verificirale regijske komisije, končni podatki pa naj bi bili znani po tem, ko jih bodo obravnavali še na seji državne komisije za ocenjevanje škode in na vladi.

Dinamiko izplačil odškodnin bodo določili posamezni programi odprave posledic poplave, ki jih bodo pripravila resorna ministrstva in potrdila vlada, so še pojasnili na upravi za zaščito in reševanje.

miv/db/pa
© STA, 2010