Stavka v javnem sektorju končana, o aneksu se bodo sindikati še odločali

Ljubljana, 14. oktobra - Stavka v delu javnega sektorja, ki je bila od prejšnjega tedna zamrznjena, je zdaj tudi končana. Stavkajoči sindikati so z vladno stranjo včeraj zvečer podpisali sporazum, s katerim so se dogovorili o reševanju dela stavkovnih zatev. Te so med drugim vezane na vprašanja položajnega dodatka, dežurstev, anomalij v plačnem sistemu in na sistem napredovanj.

Glede odprave plačnih nesorazmerij pa dogovora za zdaj ni. Sindikati bodo namreč v tednu dni, do prihodnjega četrtka pri svojih organih še preverili pripravljenost na podpis zadnjega predloga aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora o ukrepih na področju plač.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi težko ocenjuje, ali bo podpise za aneks prispevalo zadostno število sindikatov, a glede tega ni optimističen. Oba dokumenta pa bosta lahko začela veljati le, če ju bo podpisalo vsaj 15 sindikatov.

Do prihodnjega četrtka bo vlada zaustavila objavo in vročitev odpovedi kolektivnih pogodb za javni sektor. Če bo drugi teden dogovor sklenjen, pa bo umaknila tudi tožbo, ki jo je vložila na sodišče.

tz/tvr/apo/apo
© STA, 2010