Vladi in sindikati upajo na dogovor

Ljubljana, 13. oktobra - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes poskušali najti ustrezne rešitve, ki bi bile sprejemljive za obe strani. Danes opolnoči se bo namreč iztekel rok, ki so si ga pretekli teden določili s sporazumom o zamrznitvi stavke.

Obe strani upata na dogovor. Če pa ga do polnoči ne bo, naj bi vlada uresničila sklep o odpovedi kolektivnih pogodb v javnem sektorju, sindikati pa naj bi razmislili o nadaljevanju stavke.

V skladu s sporazumom o zamrznitvi stavke sicer pogajanja potekajo v dveh delih. O dogovoru na področju plač in aneksu h kolektivni pogodbi za javni sektor, kjer naj bi bil najtrši oreh tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij, se pogajanj udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, vladno skupino pa vodi Pavlinič Krebsova.

Z 21 sindikati, ki so pretekli teden zamrznili stavko, pa ločena pogajanja o preostalih stavkovnih zahtevah na vladni strani vodi generalna sekretarka vlade Helena Kamnar. Glede tega naj bi se v glavnem že sporazumeli.

tz/tvr/pa
© STA, 2010