Stavka v javnem sektorju zamrznjena

Ljubljana, 6. oktobra - Stavka v javnem sektorju je zamrznjena. Vladna pogajalske skupina in stavkovni odbor 21 sindikatov javnega sektorja sta namreč pozno sinoči podpisala sporazum o zamrznitvi stavke in si do vključno 13. oktobra vzela čas za pogajanja. Vlada stran se je obvezala, da v tem času ne bo uveljavila sklepa o odpovedi kolektivnih pogodb v javnem sektorju. V minulih dneh v stavko vključeni javni uslužbenci pa bodo dobili izplačano plačo za čas stavke.

Kot je po podpisu sporazuma pojasnil vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević, je stavka od polnoči zamrznjena in se mora končati v 24 urah. Sporočilo o zamrznitvi stavke mora sedaj priti do stavkovnih odborov in nekaj časa bo potrebnega, da se dogovorjeno udejanji. Prepričan pa je, da bo zadeva končana v zgodnjih jutranjih urah.

Po besedah Miščevića so s sporazumom predvsem odprli prostor pogajanjem. Prepričan je, da lahko v pogajanjih najdejo ustrezne rešitve, če bo za to pripravljenost na obeh straneh. Kar zadeva sindikalno, bo ta po njegovih napovedih dala "poln prispevek". Kot pravi, je bila sedaj priložnost, da stavko prekinejo, si vzamejo predah in "s trezno glavo" poiščejo pot naprej. Če dogovora ne bo, pa bo stavka spet možna.

tz/tz
© STA, 2010