Osmi dan stavke se bodo nadaljevala pogajanja med vlado in sindikati

Ljubljana, 4. oktobra - Predstavniki vlade in v stavkovni odbor vključenih sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja. Po deseturnih pogovorih pretekli teden so tako na vladni kot na sindikalni strani ocenjevali, da je določen napredek vendarle bil, a dokončno se glede nobene od stavkovnih zahtev še niso dogovorili.

Še vedno so si vlada in sindikati povsem na nasprotnih bregovih pri odpravi plačnih nesorazmerij, kjer pa - vsaj ko gre za tretji del odprave - po mnenju sindikatov za pogajanja sploh ni več potrebe. Prepričani so, da jim s 1. oktobrom ta pravica pripada, saj tako določa veljavna kolektivna pogodba za javni sektor, javni uslužbenci pa imajo to pravico zapisano tudi v individualnih pogodbah o zaposlitvi.

Vladna stran pa vztraja, da bo povišanje sredstev za plače zaradi odprave nesorazmerij možno šele, ko bo gospodarska rast presegla tri odstotke. Prepričana je, da ji bo ta cilj uspelo doseči po sodni poti, s spremljajočo odpovedjo kolektivne pogodbe.

Stavka v delu javnega sektorja se medtem nadaljuje že osmi dan. V prvem tednu jo je bilo najbolj čutiti na mejnih prehodih s Hrvaško. Vse več pa je opozoril o nastali gospodarski škodi.

tz/pse
© STA, 2010