Vlada in sindikati vztrajajo pri svojih stališčih

Ljubljana, 28. septembra - Na prvem sestanku po začetku stavke v javnem sektorju so se zbrali predstavniki vladne in sindikalne strani. Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je pred sestankom dejala, da vlada sindikatom v finančnem smislu ne more ponuditi nič, lahko pa se dogovorijo za večja zagotovila, da bodo plačna nesorazmerja odpravljena.

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je pred sestankom, ki se ga udeležujejo predstavniki vseh reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, dejal, da stavkovne zahteve ostajajo enake. Bodo pa vlado pozvali, naj določi uro začetka pogajanj. Sindikati so sicer na današnjem sestanku zahtevali udeležbo novinarjev.

Danes poteka drugi stavkovni dan za del javnega sektorja. Premier Borut Pahor je včeraj stavkajoče pozval k prenehanju stavke, njihove sindikalne predstavnike pa je vlada za danes povabila na pogovore. Stavka se je prvi dan najbolj poznala na mejnih prehodih, kjer so policisti in cariniki temeljito izvajali nadzor in so predvsem v tovornem prometu nastajale kolone.

jaz/tz/miv
© STA, 2010