Miščević: Stavka prvi dan po začrtanem scenariju

Ljubljana, 27. septembra - Stavkovni odbor ocenjuje, da je stavka prvi dan potekala po začrtanem scenariju. Namen ni bil blokirati državo ali nagajati državljanom, stavka je bila uperjena proti vladi, je dejal vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević. Po oceni stavkovnega odbora se je stavki pridružilo okrog 80.000 zaposlenih v javnem sektorju.

Ljubljana.
Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Stavkovni odbor, ki se je sestal 13 ur po začetku stavke, ugotavlja, da ta - glede na zakonske možnosti - poteka praktično v vseh sredinah. Ponekod na delovnih mestih opravljajo zakonsko predpisane naloge, so pa tudi sredine, kjer zaposleni izvajajo klasično stavko, je pojasnil Miščević.

Skoraj za vse sredine pa je po njegovih besedah značilno, "da je poslovodna struktura po navodilu višjih organov, torej ministrstev, poskusila pridobiti popis oz. sezname, kdo stavka in kdo ne. Ponekod se je po posredovanju sindikatov to nehalo, drugje se nadaljuje, pravi vodja stavkovnega odbora, ki napoveduje kazenske ovadbe za primere, kjer bi ugotovili, da se ta pritisk nadaljuje.

tz/td
© STA, 2010