Vlada o ukrepih pri odpravljanju posledic poplav

Ljubljana, 23. septembra - Vlada bo danes obravnavala poročilo in predloge pristojnih ministrstev za ukrepanje pri odpravljanju posledic poplav, ki so minuli konec tedna prizadele več območij v državi. To je ministrstvom za notranje zadeve, obrambo, promet, finance, kmetijstvo, okolje in prostor ter gospodarstvo v začetku tedna naložil premier Borut Pahor.

Za zdaj še ni znano, koliko denarja bo vlada namenila za pomoč pri odpravljanju posledic poplav, saj je treba škodo najprej oceniti. V proračunu je sicer za tovrstne namene predvidenih 18 milijonov evrov, nekaj sredstev je v tekočih rezervah, denar pa je mogoče pridobiti še iz drugih naslovov.

Kot je v ponedeljek poudaril Pahor, je treba najprej zagotoviti pomoč ljudem v stiski, nato pa bo treba odpraviti neposredne posledice nesreč in vzpostaviti prejšnje stanje. Kot zadnjo točko načrta pomoči je predsednik vlade omenil posege v okolje, da do tovrstnih poplav ne bi več prihajalo.

V Mestni občini Ljubljana bodo škodo po poplavah začeli popisovati danes. V občinski blagajni je sicer za odpravljanje posledic na voljo 2,3 milijona evrov sredstev.

uk/jb
© STA, 2010