Ob odtekanju vode so začeli groziti zemeljski plazovi

Ajdovščina/Nova Gorica, 19. septembra - Gladina reke Vipave le počasi upada, center Mirna je še vedno pod vodo. Ob umikanju podivjanih voda pa so začeli groziti zemeljski plazovi - več manjših se je utrgalo na območju občin Ajdovščina in Nova Gorica. Umikajo se tudi narasle vode hudournika, ki so v nočnem in jutranjem času poplavile več hiš v Spodnji Branici.

Miren, center vasi.
V Mirnu je precej hiš še vedno pod vodo.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Bilje, center vasi.
Še vedno poplavljen center Bilj so "izkoristili" za drugačno vrsto prevozov.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Bilje, center vasi.
Še vedno poplavljen center Bilj so "izkoristili" za drugačno vrsto prevozov.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Danes dopoldan se je pod zaselkom Kovači v Lokavcu pri Ajdovščini utrgal zemeljski plaz, ki ogroža šest stanovanjskih hiš, dve sta neposredno ob plazu. Območje si bo danes ogledal geolog, ki bo odločil o nadaljnjih ukrepih. Prav tako se je utrgal tudi zemeljski plaz nad zaselkom Slejkoti v Ajdovščini in pri vasi Brje. Kritično je še vedno tudi v centru Ajdovščine, kjer je reka Hubelj odnesla del brežine.

V novogoriški občini so danes dopoldan našteli kar 12 plazov. Med njimi sta dva večja, ki ogrožata varnost tamkajšnjih objektov, in sicer v Šmihelu pri Novi Gorici in Stari gori. Plaz, ki se je ponoči vsul na magistralno cesto Dornberk-Branik, je sicer očiščen, vendar je cesta zaradi nevarnosti še vedno zaprta.

rr/pa
© STA, 2010