Intenzivnost padavin se umirja, Sava in Krka še ne

Ljubljana, 19. septembra - Padavine so oslabele in se pomikajo proti vzhodu in jugovzhodu države, zato se bodo počasi umirjali

Ljubljana, Laze.
Narasla reka Sava.
Poplave, dež.
Foto: Nebojša Tejić/STA

pretoki rek v zgornjem toku, močno pa naraščajo večje reke v spodnjem toku. Povodenj se pomika v spodnji tok Save in Krke. Po podatkih Oddelka za hidrološke prognoze Agencije RS za okolje (Arso) močno narašča Sava v Zasavju in Krško-Brežiškem polju.

Najvišji pretok Save na tem območju bo dopoldan okoli 3500 kubičnih metrov na sekundo, podobno kot ob povodnji leta 1990. Sava se bo v večjem obsegu razlila na območju Krškega polja. Sava je pri Čatežu zajezila reko Krko na sotočju, zato bo poplavno območje ob spodnjem toku Krke precej večje od običajnega. Poplavlja reka Sotla.

Čez dan se bodo močno povečale tudi poplavljene površine na celotnem območju Suhe krajine, Dolenjskega in Notranjskega krasa. Reka Vipava bo čez dan še poplavljala v večjem obsegu, zlasti v srednjem in spodnjem toku, prav tako reka Ljubljanica v spodnjem toku.

Od severozahoda se bo postopno jasnilo in novih padavin ni pričakovati, je za STA povedal dežurni prognostik na Arsu Benedikt Strajnar. Vreme se bo jasnilo in v prihodnjem tednu vremenoslovci pričakujejo sončno in jasno vreme z jutranjo meglo po nižinah. Burja piha s hitrostjo nekaj nad 100 kilometrov na uro. Opozorilo velja do večera, ko bo tudi burja oslabela.

apo/apo
© STA, 2010