Na Obali poplavili reki Rižana in Dragonja

Koper/Izola/Piran, 19. septembra - Zaradi obilnega deževja, ki je Obalo prizadelo včeraj po 21. uri, sta ponoči prestopili bregove reki Rižana in Dragonja. Zalili sta več stanovanjskih hiš, narasla Rižana je poplavila območje od gostišča pri Bobrih v bližini Hrastovelj do Smrina. Dež je proti jutru ponehal, razmere na območju toka obeh rek pa se počasi umirjajo.

Kot je za STA pojasnil Zvezdan Božič s koprske uprave za zaščito in reševanje, je na območju Rižane in Dragonje še vse poplavljeno, a se voda že umika. Ekipe reševalcev nadaljujejo s črpanjem vode iz poplavljenih stanovanj in kleti. Ogroženih ni, se je pa zaradi deževja sprožilo večje število zemeljskih plazov. Točno število zalitih objektov za zdaj ni znano.

Zaradi narasle Rižane in Dragonje so danes ponoči po Božičevih besedah skupno evakuirali približno 50 oseb. Ponoči so bili zaradi visoke in deroče vode ter zasutih cest zaprti vsi trije mejni prehodi s Hrvaško. Mejna prehoda Dragonja in Sečovlje sta še vedno zaprta. Dostop do mejnega prehoda Sočerga je mogoč preko obvoza pred vasjo Gračišče.

ld/pa/apo
© STA, 2010