Zaradi poplav na Dolenjskem aktiviran štab civilne zaščite

Novo mesto, 19. septembra - Zaradi nevšečnosti, ki so jih povzročili narasli vodotoki Dolenjske in Bele krajine, se je davi v Novem mestu sestal regijski štab civilne zaščite.

Po njegovih podatkih so vpoklicali vse poklicne in večino prostovoljnih gasilskih enot, na terenu so cestarji, komunalci, električarji in policisti, v pripravljenosti pa je tudi novomeški inženirski oddelek Slovenske vojske.

Trenutno je na terenu preko 300 gasilcev, ki prečrpavajo vodo iz objektov in postavljajo protipoplavne vreče s peskom ter opravljajo ostale reševalne dejavnosti. V kraju Šentlovrenc, kjer plaz ogroža stanovanjsko hišo, so morali iz nje umakniti stanovalce, na terenu so tudi delavci CGP.

Na območju Dolenjske in Bele krajine, kjer se podatki o stanju stalno spreminjajo, je zalitih približno sto stanovanjski in 150 gospodarskih objektov. Za varovanje objektov pred zalitjem so razdelili 5000 vreč iz državnih rezerv, enako količina vreč pa je že na poti in jih bodo razdelili v prihodnjih urah, je sporočila civilna zaščita.

rbo/apo/apo
© STA, 2010