Vodotoki na Dolenjskem in v Posavju še vedno naraščajo

Krško/Sevnica/Brežice/Novo mesto, 19. septembra - Sava in Krka ter njuni pritoki na območju jugovzhodne Slovenije še vedno naraščajo, plazovi trenutno ne povzročajo posebnih težav, nekaj krajev pa je odrezanih.

Gasilci so se preko noči ukvarjali predvsem s črpanjem vode in postavljanjem vreč ter ostalo tovrstno pomočjo, višek vodnega vala pa v Posavju in porečju Krke pričakujejo sredi dopoldneva.

Kot so povedali v posavskem štabu Civilne zaščite, so v Krškem, kjer je Sava na Valvasorjevem nabrežju začela prestopati breg in se razlivati po cesti Brestanica-Krško, s črpanjem, ki ni več smiselno, prenehali, višek vodnega vala pa pričakujejo sredi dopoldneva.

Voda je odrezala vas Loče, v Sevnici je talna voda zalila obrtno cono v Boštanju, najbolj kritično pa je v sotočju Save in Krke, kjer je voda zalila cesto in odrezala ter poplavila Malence in Krško vas. Stanje se iz minuto v minuto slabša tudi v Kostanjevici na Krki, kjer narasla Krka zaliva otok z mestom, nuklearna elektrarna v Krškem pa deluje stabilno in varno.

Stanje se poslabšuje tudi Dolenjskem, trenutno je najbolj kritično na območju občine Straža in nižje od Otočca.

rbo/apo/pa
© STA, 2010