To noč napovedali najhujši val padavin

Ljubljana, 18. septembra - Urad za meteorologijo Agencije RS za okolje, ki je za konec tedna napovedal močno jesensko deževje zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji, v tej noči pričakuje najhujši val padavin. Poleg rek, ki so začele poplavljati včeraj, bodo po pričakovanjih začele poplavljati Kolpa, Vipava, Idrijca in Ljubljanica. Povečala se bo nevarnost zemeljskih plazov.

Danes popoldne pričakujejo oslabitev padavin, v noči na nedeljo pa se bodo padavine znova okrepile. V noči na jutri je predvideno še eno večje naraščanje rek. Tekom današnjega dne naj bi se deževje premaknilo predvsem proti Notranjski in zahodni Sloveniji.

Velika katastrofa je že včeraj prizadela občino Zagorje. Tam je voda zalila številne objekte, med drugim tovarno Svea Zagorje, kjer je voda zalila celotno proizvodnjo. Ponekod na Celjskem in Zagorskem je deževje skalilo tudi vodne vire, zaradi česar je ponekod že od petka popoldne treba prekuhavati vodo.

Natanko pred tremi leti, 18. septembra 2007, se je hudo neurje razbesnelo nad severozahodnim delom Slovenije in skoraj povsem razdejalo območje občine Železniki.

pse/td/td
© STA, 2010