Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vatikan bo jeseni začel preiskavo spolnih zlorab na Irskem

Dublin/Vatikan, 31. maja - Vatikan je danes sporočil, da bo oblikoval komisijo, ki bo jeseni začela preiskavo pedofilskih škandalov, ki pretresajo Cerkev na Irskem. Komisijo bodo sestavljali štirje apostolski nadzorniki, ki naj bi se poglobljeno ukvarjali s preiskovanjem pedofilskih škandalov, preučili pa bodo tudi pomoč, ki so jo bile deležne žrtve spolnih zlorab.

Vatikan.
Papež Benedikt XVI.
Foto: ANSA/STA
Arhiv ANSA/STA

Vatikan.
Nekdanji papež Benedikt XVI.
Foto: ANSA/STA
Arhiv ANSA/STA

Vatikan.
Papež Benedikt XVI.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Angola.
Papež Benedikt XVI.
Foto: LUSA/STA
Arhiv STA/LUSA

Preiskavo škandalov, ki so dodobra zamajali irsko Katoliško cerkev, je papež obljubil že v pismu, ki ga je na irske vernike naslovil marca. Preiskava naj bi irski Cerkvi pomagala, da bi se pravilno in primerno odzvala na vsa razkritja, ki so v zadnjem času s pričevanjem žrtev zlorab privrela na površje. Preiskava bo sprva potekala v nadškofijah Dublin, Armgah, Cashel in Emly ter Tuam, kasneje pa naj bi jo razširili tudi na škofije.

Papež Benedikt XVI. je medtem danes sprejel odstopno izjavo irskega nadškofa v Nigeriji. Richard Anthony Bruke je obtožen, da je med službovanjem v Nigeriji pred leti spolno nadlegoval mladoletnico.

jk/dl/aju/jk
© STA, 2010