Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V osrednji Sloveniji je nevarnost zemeljskih plazov

Ljubljana, 31. maja - Zaradi obilnega deževja, ki še vedno traja, Geološki zavod Slovenije opozarja prebivalce na izpostavljenih območjih na povečano možnost pojavljanja pobočnih masnih premikov oz. zemeljskih plazov. Najbolj izpostavljena območja so v osrednji Sloveniji, od Tolmina preko Škofjeloškega hribovja, Zasavja do Haloz. Padavine bodo popoldne sicer ponehale.

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac je za STA pojasnil, da je glede zemeljskih plazov problematičen tudi severovzhodni del Slovenije, predvsem Slovenske Gorice. Zemeljski plazovi se lahko po njegovih besedah pojavijo tudi na manjših območjih v državi.

Prebivalcem na izpostavljenih območjih zato geologi svetujejo, da spremljajo nenavadna dogajanja v bližini stanovanjskih (in drugih) objektov in v primeru znakov plazenja nemudoma ukrepajo.

Po podatkih agencije za okolje lahko ob predvidenih nevihtah močno narasejo manjši vodotoki in nekateri hudourniki v hribovitih predelih države, najmočneje predvidoma v zahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

vi/apo/apo
© STA, 2010