Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Najmanj deset mrtvih v izraelskem napadu na humanitarni konvoj

Gaza, 31. maja - V napadu izraelske vojske na konvoj ladij s pomočjo Palestincem v Gazi je po zadnjih podatkih umrlo najmanj deset ljudi, okoli 50 je bilo ranjenih. Krvavi obračun izraelskih komandosov s propalestinskimi aktivisti je sprožil ogorčenje Palestincev.

Po navedbah izraelske vojske so bili v napadu na šest ladij s 700 potniki in 10.000 tonami pomoči za Palestince na območju Gaze, ki je že od leta 2007 pod popolno blokado Izraela, ranjeni tudi štirje izraelski vojaki. Izraelski komandosi naj bi na ladjah naleteli na hud odpor aktivistov, ki naj bi uporabili nože, sekire in železne palice.

Tiskovna predstavnica gibanja Free Gaza Movement Greta Berlin pa je po drugi strani povedala, da je na posnetkih z ene od ladij, na kateri je bilo več kot 20 kamer, videla, da so vojaki začeli streljati na civiliste takoj, ko so s helikopterja skočili na krov.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil pokol in razglasil tridnevno žalovanje na palestinskih ozemljih. Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, pa je Arabce in muslimane pozvalo, naj protestirajo pred izraelskimi veleposlaništvi po svetu.

jk/sk/jk
© STA, 2010