Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po preštetju večine glasov vodja ČSSD priznal, da Čehi ne želijo leve vlade

Praga, 29. maja - Po preštetju več kot 90 odstotkov glasov, oddanih na čeških parlamentarnih volitvah včeraj in danes, so v vodstvu levi socialdemokrati (ČSSD) Jirija Paroubeka. A glede na uspeh ostalih strank se Češki ne obeta leva, temveč desnosredinska vlada. Tudi sam Paroubek je že ocenil, da Čehi tokrat očitno niso volili levice.

Socialdemokratom je namreč po najnovejših podatkih pripadlo 22,4 odstotka glasov in s tem precej manj od 30 odstotkov, ki so jih stranki pred volitvami napovedovale javnomnenjske raziskave. Desnosredinski Državljanski demokratični stranki (ODS) se medtem obeta 19,9-odstotna podpora. Tudi če socialdemokrati ohranijo sedanjo prednost, to ne bo dovolj, saj so komunistom volivci namenili le 11,5 odstotka glasov, kar pomeni, da levica ne bo imela večine v parlamentu.

Volivci so sicer na tokratnih volitvah obe največji stranki očitno kaznovali za njune napake in korupcijske škandale v preteklosti, saj sta še pred štirimi leti ČSSD in ODS skupaj prejeli kar dve tretjini vseh glasov, tokrat pa le dve petini.

Na ta račun sta nepričakovano visoko podporo zabeležili dve novinki na češkem političnem parketu: konservativna stranka TOP 09, ki jo vodi med Čehi priljubljeni princ Karel Schwarzenberg, ki se ji obeta več kot 16 odstotkov glasov, ter populistična stranka Javne zadeve, ki se lahko zaenkrat pohvali s skoraj 11-odstotno podporo.

jav/ako/jav
© STA, 2010