Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predsedniki Hrvaške, Srbije, Črne gore in BiH za krepitev regionalnega sodelovanja

Sarajevo, 29. maja - Predsedniki Hrvaške Ivo Josipovič, Srbije Boris Tadić, Črne gore Filip Vujanović in predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić so na današnji svečani seji t.i. Igmanske pobude v Sarajevu pozvali h krepitvi regionalnega sodelovanja in vzajemnega zaupanja ter se zavzeli za skupni prispevek k napredku regije na njeni poti v EU.

V skupni izjavi in v svojih govorih so predsedniki med drugim potrdili, da članstvo v EU ostaja skupni strateški cilj njihovih držav, slišati pa je bilo tudi opozorila, da gospodarska kriza ne sme zavreti proces širjenja unije. Kot so še ocenili, so njihove države v minulem desetletju naredile pomembne korake v smeri izboljšanja medsebojnih odnosov, sedaj pa je treba s pogledom v prihodnost narediti še več.

Predsedniki so sicer sodelovali na svečanem zasedanju ob desetletnici Igmanske pobude - koalicije več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma. To naj bi bilo prvo srečanje omenjenih štirih predsednikov izven kakšnega širšega mednarodnega konteksta.

Igmanska pobuda je ime dobila v spomin na pomlad 1995, ko se je skupina 38 intelektualcev in protivojnih aktivistov iz Srbije in Črne gore po 48-urnem pohodu čez Madžarsko in Hrvaško ter preko planine Igman in skozi improviziran tunel prebila v Sarajevo. Na ta način so izrazili svojo solidarnost z mestom, ki ga je takrat oblegala vojska bosanskih Srbov.

jav/kku/jav
© STA, 2010