Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Bledu dvakrat slovenski finale

Bled, 29. maja - Veslači so na Bledu opravili s polfinali in repasaži. V nedeljo se bosta v finalu na uvodni tekmi svetovnega pokala tako predstavili dve slovenski posadki. Iztoku Čopu je preboj v finale uspel skupaj z Norvežanom Olafom Tuftejem v "norveškem" dvojnem dvojcu, nastop v finalu pa si je priveslal tudi dvojni četverec.

Prvi je bil na sporedu vnovič Čop, ki pa s Tuftejem ni ponovil predtekmovalnega dosežka in zmage. Slovensko-norveška kombinacija, ki nastopa pod norveško zastavo, si je sicer brez težav priborila tretje mesto v polfinalu in napredovanje v finale, a sta bili prvi dve mesti, ki sta jih zasedla čolna Velike Britanije in Estonije, nedosegljivi. Iz drugega polfinala so v finale napredovali še en britanski čoln, Švica in Italija.

Suvereno se je predstavil tudi dvojni četverec pod taktirko drugega slovenskega veslaškega šampiona Luke Špika, ki je mlajšega brata Jana, Mariborčana Gašperja Fistravca in mladega Andraža Kreka popeljal do želenega nastopa v finalu. Slovenska posadka je bila suverena na treh četrtinah proge, v katerih si je pred Ukrajino nabrala debele tri sekunde prednosti, v končnici pa je slovenska četverica malce popustila, a neogroženo zasedla drugo mesto in se prebila med najboljših šest. Ob Ukrajini in Sloveniji bodo tam nastopili še čolni Hrvaške, Italije, Rusije in Poljske, kar trije finalisti lanskega SP, ko so se Poljaki v domačem Poznanju veselili celo zmage.

Brez možnosti pa sta bila tokrat mlada Ljubljančana Jure Cvet in Matevž Malešič v polfinalu lahkih dvojnih dvojcev.

ag/am/ag
© STA, 2010