Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Češkem so se znova odprla volišča

Praga, 29. maja - Na Češkem so se danes ob 8. uri znova odprla volišča, na katerih bodo lahko volivci do 14. ure oddali svoj glas na parlamentarnih volitvah. Volitve so se sicer začele že včeraj, ko je bila po poročanju čeških medijev volilna udeležba presenetljivo visoka, saj naj bi svoj glas oddala skoraj polovica vseh volilnih upravičencev.

Takoj po današnjem zaprtju volišč bodo objavljeni izidi vzporednih volitev, do večera pa naj bi rezultate volitev po večini preštetih glasov objavila tudi češka državna volilna komisija.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago levih socialdemokratov (ČSSD) pred desno Državljansko demokratično stranko (ODS). ČSSD, ki jo vodi karizmatični Jiri Paroubek in med drugim zagovarja višje davke, se obeta okoli 30 odstotkov glasov, medtem ko naj bi jih ODS prejela okoli 20.

Paroubek je včeraj ob oddaji svojega glasu tako že optimistično napovedoval zmago svoje stranke, medtem ko je vodja ODS Petr Nečas volivce znova opozoril, naj ne glasujejo za levo koalicijo ČSSD in komunistov (KSČM). Predsednik države Vaclav Klaus se ob oddaji glasu ni izrekel za nobeno od strank, sedanji premier Jan Fischer pa si je zaželel, da bi volitve Češki čimprej prinesle "politično, operativno, učinkovito vlado z močnim mandatom".

jav/uk
© STA, 2010