Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Konferenca NPT tokrat s sklepno izjavo in pozivom za Bližnji vzhod brez jedrskega orožja

New York, 29. maja - Po desetletju zastoja je tokratna pregledna konferenca izvajanja določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja vendarle dosegla preboj. Konferenca se je namreč včeraj končala s soglasnim sprejetjem sklepne izjave, ki predlaga nove ukrepe za jedrsko razorožitev v svetu in med drugim poziva k Bližnjemu vzhodu brez jedrskega orožja.

Sklepna izjava na 28 straneh prvič doslej ponuja akcijske načrte za tri glavne stebre pogodbe - jedrsko razorožitev, neširjenje jedrskega orožja in promocijo miroljubne jedrske energije. Najbolj sporen je bil sicer četrti akcijski načrt, ki govori o prizadevanjih za Bližnji vzhod brez jedrskega orožja. V sklepni izjavi med drugim piše, da bo leta 2012 potekala konferenca na to temo, ki naj bi se je udeležile vse države iz regije, med katerimi sta tudi Iran in Izrael.

Med 189 podpisnicami pogodbe, ki je v veljavo stopila leta 1970, je tudi Slovenija, ni pa med njimi štirih držav, ki imajo oz. naj bi imele jedrsko orožje - Indije, Pakistana, Izraela in Severne Koreje. Zadnja podobna konferenca je potekala pred petimi leti, ko države niso uspele doseči soglasja o sklepni izjavi.

jav/uk
© STA, 2010