Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po oceni GZS letos nadaljevanje likvidnostnih težav podjetij v gradbeništvu

Ljubljana, 30. maja - Po zelo zahtevnem lanskem letu podjetjem v gradbeništvu tudi letos ne kaže dobro. Podjetja se soočajo z nezadostnim povpraševanjem, veliko konkurenco, visokimi stroški dela in tudi s slabimi vremenskimi pogoji. Direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije Borut Gržinič napoveduje, da razmere na trgu nakazujejo nadaljevanje likvidnostnih težav v letošnjem letu.

V zbornici letos pričakujejo dodaten padec vrednosti opravljenih gradbenih del za približno 15 odstotkov. Posledica tega bo tudi zmanjševanje števila zaposlenih, resno prestrukturiranje mnogih podjetij ter možnosti za reševanje večjih problemov z insolventnostjo tudi v obliki prisilnih poravnav in stečajev.

Na nekaj boljše čase nakazujejo le zaloge starih pogodb in pa predvsem nove pogodbe v gradbeništvu. Za prvo trimesečje so se zaloge pogodb že dvignile, in sicer za 1,9 odstotka glede na enako lansko obdobje, nove pogodbe pa so se dvignile celo za 28,4 odstotka.

vpu/uk
© STA, 2010