Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Rogli rekreativno srečanje diabetikov Slovenije

Zreče, 29. maja - Društvo diabetikov Celje in Zveza društev diabetikov Slovenije pripravljata danes na Rogli 15. športno-rekreativno srečanje diabetikov Slovenije. Tovrstna srečanja vsako leto pripravi eno od društev diabetikov. Sladkorni bolniki tako nastopajo v različnih športnih disciplinah, primernih za starejše udeležence.

Organizatorja športnega srečanja pričakujeta, da se bo na Rogli danes zbralo več kot 1500 diabetikov. Sicer po zadnjih podatkih v Sloveniji ima sladkorno bolezen osem odstotkov prebivalcev. Na območju Slovenije pa aktivno deluje 40 društev diabetikov.

Mednarodna federacija diabetikov sladkorno bolezen opredeljuje kot kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke ne proizvajajo dovolj inzulina oz. telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi, ki jo dobimo iz hrane, oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Tipični znaki za nastanek sladkorne bolezni so: povečano izločanje vode iz telesa, s tem povezana dehidracija in huda žeja, slabo počutje, izguba teže in zmanjšana odpornost.

miv/lpc/miv
© STA, 2010