Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Osebe s cerebralno paralizo se starajo, zadostnega znanja pa primanjkuje

Ljubljana, 28. maja - Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča je danes gostil strokovni posvet o skrbi za mladostnika in odrasle osebe s cerebralno paralizo v Sloveniji. Posvet je nastal kot posledica prepogostega pomanjkanja zadostnega znanja o ustrezni obravnavi odraslih s cerebralno paralizo, ki danes lahko doživijo že visoko starost.

Cerebralna paraliza je trajna motnja motorike, ki je posledica okvare nezrelih možganov. Prepogosto pa se smatra kot otroška bolezen, vendar se življenjska doba oseb s cerebralno paralizo podaljšuje. Tako imamo tudi 80-letne bolnike s tovrstno okvaro, katerim se poleg prvotnih težav pridružijo tudi ostale, povezane s staranjem. Ker pa so v preteklosti osebe s cerebralno paralizo umirale veliko prej, se sedaj ne ve točno, kako odgovoriti na težave in potrebe odraslih s tovrstno okvaro.

Tako direktor Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček Jože Primožič, ki je tudi sam oče osebe s cerebralno paralizo, pogreša kontinuirano skrb za osebe s cerebralno paralizo oz. spremljanje teh ljudi tudi, ko odrastejo.

ago/miv
© STA, 2010