Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na severu Kosova kljub nasprotovanju Prištine lokalne volitve

Kosovska Mitrovica, 30. maja - Na večinsko srbskem severu Kosova bodo danes potekale izredne lokalne volitve, ki jih organizirajo oblasti v Beogradu.

Volitve bodo potekale v občinah Kosovska Mitrovica in Novo Brdo, ki ju je v okviru intenzivne kampanje pred volitvami v minulih dneh in tednih obiskala vrsta vidnih srbskih politikov. Svoj glasov bo lahko oddalo skupno več kot 20.000 ljudi.

Za vlado v Prištini so današnje volitve nezakonite in izidov glasovanja ne namerava priznati, je pa po drugi strani zavrnila zahtevo kosovskega parlamenta, naj izvedbo volitev prepreči. Kosovska vlada naj bi sicer svoje lokalne volitve na severu Mitrovice načrtovala jeseni, medtem ko jih je drugod po državi izvedla konec lanskega leta.

Da so današnje volitve nezakonite, je tudi stališče misije EU na Kosovu (Eulex), ki je poleg tega v sredo preprečila prihod srbskih politikov na sever Kosova, ker ga niso vnaprej prijavili pri oblasteh v Prištini. Beograd je zato v jeznem odzivu zagrozil s prekinitvijo sodelovanja z Eulexom.

jav/jav
© STA, 2010