Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Skupno pismo zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške o sodelovanju v regiji

Ljubljana, 29. maja - Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković, sta pred konferenco EU o Zahodnem Balkanu, ki bo 2. junija v Sarajevu, sestavila skupno pismo, v katerem sta zapisala, da se je moč s sedanjimi in prihodnjimi izzivi uspešno spopasti le na temelju dialoga, enakopravnega sodelovanja in vzajemnega spoštovanja.

Ravno vzajemno spoštovanje je bilo ob medsebojnem osebnem zaupanju med premieroma Slovenije in Hrvaške tisto, ki je omogočilo odločilen preboj v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ter reševanju mejnega spora. Pozitivno sporočilo te izkušanje zdaj prenašamo na celoten Zahodni Balkan v prepričanju, da so urejeni medsosedski odnosi temelj miru in stabilnosti v regiji, sta v pismu, ki je danes objavljeno v vseh vodilnih dnevnikih regije, tudi slovenskih, zapisala ministra.

Žbogar in Jandroković sta sicer v pismu veliko besed namenila konferenci, ki je 20. marca potekala na Brdu pri Kranju, ki sta jo skupaj organizirali njuni državi in ki "pomeni nov začetek sodelovanja na Zahodnem Balkanu". Namen konference je bil po njunih besedah v Evropo poslati sporočilo, da voditelji držav zahodnega Balkana vendarle lahko sedejo za isto mizo, presežejo nesoglasja in zgodovinske zamere ter so pripravljeni sodelovati na poti v EU.

jk/mlj/jk
© STA, 2010