Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Voditelji Hrvaške, Srbije, Črne gore in BiH skupaj v Sarajevu

Sarajevo/Banjaluka, 29. maja - Predsedniki Hrvaške, Srbije, Črne gore in člani predsedstva BiH se bodo danes v Sarajevu udeležili svečanega zasedanja t.i. Igmanske pobude. Gre za koalicijo več sto nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za normalizacijo odnosov med državami podpisnicami Daytonskega sporazuma.

Ime je koalicija, ki praznuje deset let obstoja, dobila v spomin na pomlad 1995, ko se je skupina 38 intelektualcev in protivojnih aktivistov iz Srbije in Črne gore po 48-urnem pohodu čez Madžarsko in Hrvaško ter preko planine Igman in skozi improviziran predor prebila v takrat oblegano Sarajevo.

Na današnji svečani seji naj bi hrvaški predsednik Ivo Josipović, srbski predsednik Boris Tadić, predsednik Črne gore Filip Vujanović ter trije člani predsedstva BiH, Bošnjak Haris Silajdžić, Hrvat Željko Komšić in Srb Nebojša Radmanović, med drugim podpisali skupno izjavo.

Še danes pa naj bi Josipović iz Sarajeva tudi odpotoval naprej v Banja Luko in tako postal prvi predsednik Hrvaške po 15 letih, ki bo obiskal srbsko entiteto BiH.

jav/dl/jk
© STA, 2010