Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ljudje z epilepsijo so na neobičajen način pri nas prikrajšani

Ljubljana, 28. maja - V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so danes s strokovnim srečanjem obeležili 20. obletnico Lige proti epilepsiji Slovenije. Po mnenju predsednika lige Igorja M. Ravnika, ki je tudi ambasador mednarodne lige proti epilepsiji, so ljudje z epilepsijo, ki jih je vsaj en odstotek populacije, na neobičajen način zgodovinsko prikrajšani kronični bolniki, ki bi jim znala medicina zelo pomagati.

Pravi, da je nekoč epilepsija sodila pod nevropsihiatrijo, ki je bila nato ukinjena. Dejal je, da se nevrologija in psihiatrija, ki sta za njo ostali, pravzaprav na terenu nista dogovorili za tiste, ki potrebujejo pomoč ene in druge stroke.

Zdravniki menijo, da mora biti tudi ta del prebivalstva prepoznan od vrhov zdravstva in da mu mora biti zagotovljeno tisto, kar sodobna medicina zna. Ravnik je izpostavil celostno, nevrološko, psihološko in socialno obravnavo tovrstnih bolnikov.

Poudaril je, da imajo bolniki z epilepsijo ob ponavljajočih se napadih tudi največjo psihološko in socialno soobolevnost. To pa je po Ravnikovem eno od sporočil srečanja.

vi/miv
© STA, 2010